”Climathon Belgrade – ReMaking Tesla 2021”

Organizatori pozivaju pojedince i timove da se uključe u događaj ”Climathon Belgrade – ReMaking Tesla 2021”,

kojim je Beograd već tradiconalno, deo najmasovnije kolektivne klimatske akcije u svetu.

Climathon godišnje okuplja hiljade ljudi u 145 gradova i preko 55 zemalja na svim kontinentima. Realizuje se putem hakatona (kreativnih radionica), u toku koga se multidisciplinarni timovi sastavljeni od studenata, preduzetnika, startapova, biznis lidera i kreatora politika takmiče u rešavanju klimatskih izazova Beograda. Najbolji timovi dobijaju vredne nagrade i priliku da se njihove ideje primene – za naš grad.

Događaj se dešava 27. i 28. novembra 2021. godine, u organizaciji udruženja KeOS, uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Privredne komore Srbije, Miksera, i niza partnera.

Učesnici koji se registruju na www.bit.ly/clmtbgd rešavaju izazov grada Beograda ”Transformacija javnih prostora – iz sivog u zeleno. Podrška zajednice”. Za to će ih inspirisati i obučiti stručnjaci iz Holandije, Italije, Srbije, Bangladeša i Nigerije, na temu očuvanja životne sredine, urbanizma, (pejzažne) arhitekture, crowdsourcing-a i rada sa zajednicom. Razvijaće se i kolektivna inovativnost i kreativnost, kroz integraciju ovog dešavanja sa međunarodnim forumom za obrazovanje ReMaking Tesla, podržanim od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Rad timova će biti podržan naprednim tehnologijama, poput domaćeg IT-sistema EcoColabo, za onlajn razvoj ideja, analizu izvodljivosti rešenja, te rad sa mentorima i Gradom u toku i nakon događaja.

Climathon će aktivistima u zaštiti životne sredine pomoći da njihove ideje zažive – kroz tehnološku i finansijsku podršku, te obuku stručnjaka, na putu do rešenja koje će grad moći da primeni.

Kako bi šira javnost mogla čuti vodeće domaće i inostrane stručnjake, Live Streaming događaja biće omogućen na Climathon Belgrade Facebook stranici.