ПЛАЋЕНА СТРУЧНА ПРАКСА

 

Студентске стручна праксе представљају облик обавезне наставне активности у току студија и подразумева практичан рад студената у реалном пословном окружењу у циљу употпуњавања теоријског и практично знања, развијања вештина и стицања искуства неопходних за обављање будућег посла.

Циљ  стручне праксе  јесте  да  студентима  олакша примену  стручних и  научних знања у пракси.

Стручна пракса студенту Индустријског инжењерства обезбеђује:

  • Унапређење практичних знања и вештина;
  • Рад у реалном радном простору на конкретним пројектима;
  • Побољшање могућности запошљавања студената након студирања;
  • Успостављање почетних конекција са привредом и предузећима;
  • Самопромоцију студената према послодавцима и почетак активног тражења посла.

 

     

 

Рад на практичним пројектима, у реалном окружењу, свакако представља најбољи начин да студент стекне почетно искуство и квалитетно се укључи у процесе рада.

Многе компаније, а такође и компанија МИНГ Ковачница је препознала значај стипендирања студената. Сваке године, заинтересовани студенти за послове рада на CNC машинама, контроли квалитета, техничкој припреми и сл. могу да поднесу пријаву. Компанија МИНГ Ковачница је до сада стипендирала сваке године све студенте који су успешно прошли стипендирање. Број студената у једној години се у просеку креће између 10 и 15 студената. Студенти на тај начин уче и добијају извесну надокнаду за свој рад, а сама компанија припрема студенте да их сутра запосли на одређеним позицијама.

Компанија Леони сваке године расписује конкурс за једномесечну летњу студентску праксу за студенте завршних година која им пружа могућност да се кроз програм праксе упознају са радом и радним окружење, у компанији и стекну своја прва практична искуства.

Компанија „Coca-Cola HBC“ Србија такође сваке године расписује Coke Summership програм летње праксе који је намењен свим заинтересованим студентима који желе да повећају своје шансе за успешан почетак пословне каријере, стекну додатна знања и проведу узбудљиво лето радећи са запосленима у компанији.