PLAĆENA STRUČNA PRAKSA

 

Studentske stručna prakse predstavljaju oblik obavezne nastavne aktivnosti u toku studija i podrazumeva praktičan rad studenata u realnom poslovnom okruženju u cilju upotpunjavanja teorijskog i praktično znanja, razvijanja veština i sticanja iskustva neophodnih za obavljanje budućeg posla.

Cilj  stručne prakse  jeste  da  studentima  olakša primenu  stručnih i  naučnih znanja u praksi.

Stručna praksa studentu Industrijskog inženjerstva obezbeđuje:

  • Unapređenje praktičnih znanja i veština;
  • Rad u realnom radnom prostoru na konkretnim projektima;
  • Poboljšanje mogućnosti zapošljavanja studenata nakon studiranja;
  • Uspostavljanje početnih konekcija sa privredom i preduzećima;
  • Samopromociju studenata prema poslodavcima i početak aktivnog traženja posla.

 

     

 

Rad na praktičnim projektima, u realnom okruženju, svakako predstavlja najbolji način da student stekne početno iskustvo i kvalitetno se uključi u procese rada.

Mnoge kompanije, a takođe i kompanija MING Kovačnica je prepoznala značaj stipendiranja studenata. Svake godine, zainteresovani studenti za poslove rada na CNC mašinama, kontroli kvaliteta, tehničkoj pripremi i sl. mogu da podnesu prijavu. Kompanija MING Kovačnica je do sada stipendirala svake godine sve studente koji su uspešno prošli stipendiranje. Broj studenata u jednoj godini se u proseku kreće između 10 i 15 studenata. Studenti na taj način uče i dobijaju izvesnu nadoknadu za svoj rad, a sama kompanija priprema studente da ih sutra zaposli na određenim pozicijama.

Kompanija Leoni svake godine raspisuje konkurs za jednomesečnu letnju studentsku praksu za studente završnih godina koja im pruža mogućnost da se kroz program prakse upoznaju sa radom i radnim okruženje, u kompaniji i steknu svoja prva praktična iskustva.

Kompanija „Coca-Cola HBC“ Srbija takođe svake godine raspisuje Coke Summership program letnje prakse koji je namenjen svim zainteresovanim studentima koji žele da povećaju svoje šanse za uspešan početak poslovne karijere, steknu dodatna znanja i provedu uzbudljivo leto radeći sa zaposlenima u kompaniji.