СТУДЕНТСКИ ЖИВОТ

 

Како би се што лакше укључили у студентски живот, али и упознали са својим обавезама, у оквиру Академије техничко-васпитачких струковних студија одсека у Нишу постоје студенти ментори који су студенти старијих година који бруцошима помажу тако што:

  • подржавају њихов развој у стручној сфери, јавном наступу, комуникацији,
  • упозорава студенте на могуће проблеме у току школовања и  саветује их како да их превазиђу и  реше,
  • помаже бруцошима у прилагођавању на услове студирање, као и прилагођавање на живот у новој средини ван школске установе.

За додатне информације, као и контакте студента ментора можете пронаћи на: https://vtsnis.edu.rs/student-mentor/.

Такође, наши студенти су организовани у оквиру студентског парламента. Студентски парламент је орган студената Академије техничко-васпитачких струковних студија одсека у Нишу. Он има задатак да ради на остваривању права, заступању и заштити интереса свих студената школе. Студентски парламент сачињавају по два представника са сваког студијског програма. Све додатне информације и обавезе студентског парламента можете пронаћи на: https://vtsnis.edu.rs/parlament/

 

Студентски парламент организује сваке године школске турнире у баскету 3-на-3, стоном тенису и шаху на коме могу учествовати сви студенти наше школе.

 

 

У оквиру Академије техничко-васпитачких струковних студија Одсек Ниш  организују се такмичења у писању студентских истраживачких радова са којима се студенти такмиче на Академијада (студентским такмичењима).

Студенти имају могућност да похађаје бесплатне курсеве страних језика (руски, немачки)  који пружа могућност свим заинтересованим студентима који желе да науче још један страни језик.

Наши студенти сваке године учествују на сусретима високих школа коју студенти популарно називају Академијада. Академијада представља сусрет студената свих академија струковних студија из Србије, где се студенти друже и упознају са студентима других академија из Србије. У оквиру Академијаде се организују разна спортска такмичења као и надметања у знању са циљем зближавања студената струковних академија из земље. Академијаде се одвијају у одмаралишима у суседним земљама као што су Грчка, Бугарска, Црна Гора. Студенти који учествују као пресдтавници наше школе не плаћају трошкове смештаја  и исхране. У вечерњим сатима се организују незаборавне журке у оближњим  дискотекама. За утиске са академијада можете посетити официјални инстаграм профил академијаде на: https://www.instagram.com/akademijada_official/.

 

 

Како би се студенти опустили од напорног учења студенски парламент  организује у току године низ догађаја за дружење као и журке у оближњим кафићима, дискотекама, кафанама, као и дружења са осталим високо образовним институцијама у Нишу. Неки од најпознатијих догађаја јесу журке бруцоша, вече студената Академије, апсолвентско вече и низ других догађаја.

 

 

Право на смештај наши студенти који се финансирају из буџета, могу да остваре у оквиру студенског центра Ниш. Услугу смештаја Студентски центар Ниш пружа у своја четири Павиљона и то:

  • Павиљонима I и II у улици Топличиној код Правног и Економског факултета,
  • Павиљону III у улици Великотрновској бр. 2 код Медицинског факултета и
  • Павиљону IV на Градском пољу код техничких факултета

Такође, наши студенти који се финансирају из буџета, имају право на регресирану исхрану у студентским мензама. Студенти који имају стално пребивалиште у месту студирања   имају право на претплату по регресираним ценама за један оброк (ручак) док студенти из других општина имају право на три оброка дневно (доручак, ручак, вечера).

Студентски центар пружа услуге исхране студентима у ресторанима са линијском исхраном и то:

  • Линијски ресторан I код Техничких факултета на Градском пољу,
  • Линијски ресторан II код Правног и Економског факултета у Топличиној улици,
  • Линијски ресторан III код Медицинског факултета у Великотрновској улици.

Све додатне информације о исхрани и смештају можете наћи на: http://scnis.rs/

Наши студенти могу остварити право на повлашћени превоз уз индекс или уз потврду која се издаје од стране студентских служби (за додатне информације посетите: https://vtsnis.edu.rs/sudentska-sluzba/), тако се могу остварити и попусти за приступ разним спортским објектима.

Студенти имају могућност да преко омладинских и студенских задруга остваре додатне приходе. Омладинске и студентске задруге у Нишу послују по принципу “хитног сервиса”, где на телефонски позив могу студенти могу да се ангажују за привремене и повремене послове. За додатне информације можете посетити: https://www.poslovi-omladinska-zadruga.com/single-post/2017/01/13/Ni%C5%A1-Omladinska-Zadruga-Bulevar.