Завршни догађај на АТВСС Ниш у оквиру међународног пројекта – TRAFSAF

28. и 29. марта 2022. године на Академији техничко-васпитачких струковних студија, Одсек Ниш, одржана је дводневна међународна конференција која представља завршни догађај у оквиру Еразмус+ пројекта под називом „Унапређење безбедности саобраћаја у земљама Западног Балкана кроз иновацију курикулума и развој основних и мастер студија“.

Поред Факултета техничких наука Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, као координатора пројекта, учешће су узеле и следеће институције из региона, као и инострани партнери: Политехнички универзитет у Мадриду, Шпанија, Обуда универзитет у Будимпешти, Мађарска, Политехнички универзитет Лублин, Пољска, Универзитет у Марибору, Словенија, Академија струковних студија косовско-метохијска, Одсек Урошевац-Лепосавић, Центар за развој локалних средина Косовска Митровица, Факултет техничкин наука Универзитета у Новом Саду, Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, Факултет за саобраћај и комуникације Универзитета у Сарајеву, Универзитет Синергија, Бања Лука, Универзитет Адриатик, Бар, Факултет за саобраћај, комуникације и логистику, Будва, Машински факултет у Подгорици Универзитета Црне Горе, Алфа центар Никчић, Црна Гора и домаћин међународне конференције Академија техничко-васпитачких струковних студија Ниш.

Првог дана конференције поред излагања наставника и сарадника Академије техничко-васпитачких струковних студија, Одсек Ниш, своје стручне презентације представиле су и компаније „ДМВ“ из Ниша која се бави прозводњом дисплејева за професионалну примену и „Путеви Србије – Оперативно-управљачки центар Банцарево“.

Другог дана конференције организован је догађај у циљу промоције безбедности у саобраћају на коме су представљени резултати TRAFSAF пројекта у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије. Путем симулације чеоног судара и симулације превртања возила приказани су ефекти употребе сигурносног појаса. Осим тога, представљена је могућност примене беспилотних летелица у области безбедности саобраћаја, а у сарадњи са ауто-кућама KIA-VELJA AUTO и TOYOTA постављени су и модели аутомобила најновије генерације који поседују најсавременију опрему намењену безбедности у саобраћају.