Završni događaj na ATVSS Niš u okviru međunarodnog projekta – TRAFSAF

28. i 29. marta 2022. godine na Akademiji tehničko-vaspitačkih strukovnih studija, Odsek Niš, održana je dvodnevna međunarodna konferencija koja predstavlja završni događaj u okviru Erazmus+ projekta pod nazivom „Unapređenje bezbednosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana kroz inovaciju kurikuluma i razvoj osnovnih i master studija“.

Pored Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, kao koordinatora projekta, učešće su uzele i sledeće institucije iz regiona, kao i inostrani partneri: Politehnički univerzitet u Madridu, Španija, Obuda univerzitet u Budimpešti, Mađarska, Politehnički univerzitet Lublin, Poljska, Univerzitet u Mariboru, Slovenija, Akademija strukovnih studija kosovsko-metohijska, Odsek Uroševac-Leposavić, Centar za razvoj lokalnih sredina Kosovska Mitrovica, Fakultet tehničkin nauka Univerziteta u Novom Sadu, Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, Univerzitet Sinergija, Banja Luka, Univerzitet Adriatik, Bar, Fakultet za saobraćaj, komunikacije i logistiku, Budva, Mašinski fakultet u Podgorici Univerziteta Crne Gore, Alfa centar Nikčić, Crna Gora i domaćin međunarodne konferencije Akademija tehničko-vaspitačkih strukovnih studija Niš.

Prvog dana konferencije pored izlaganja nastavnika i saradnika Akademije tehničko-vaspitačkih strukovnih studija, Odsek Niš, svoje stručne prezentacije predstavile su i kompanije „DMV“ iz Niša koja se bavi prozvodnjom displejeva za profesionalnu primenu i „Putevi Srbije – Operativno-upravljački centar Bancarevo“.

Drugog dana konferencije organizovan je događaj u cilju promocije bezbednosti u saobraćaju na kome su predstavljeni rezultati TRAFSAF projekta u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije. Putem simulacije čeonog sudara i simulacije prevrtanja vozila prikazani su efekti upotrebe sigurnosnog pojasa. Osim toga, predstavljena je mogućnost primene bespilotnih letelica u oblasti bezbednosti saobraćaja, a u saradnji sa auto-kućama KIA-VELJA AUTO i TOYOTA postavljeni su i modeli automobila najnovije generacije koji poseduju najsavremeniju opremu namenjenu bezbednosti u saobraćaju.